Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
TVISTEMÅLLurad vid motorbyte Påkörd i rondell - försäkringsbolaget vägrade ersätta Upptäckte fel på bilen efter köp - stämde säljaren Bilist påkörd av moped - stämde mopedisten

Upptäckte fel på bilen efter köp - stämde säljaren

Klienten. som vi kan kalla Johan, köpte en begagnad Volvo V 70 T5R, av en bilhandlare i Skåne. När köpet var genomfört och Johan var på väg hem med bilen till Ronneby hörde han obehagliga skrapande ljud från motorn eller växellådan. Han märkte också att bilen skakade. Efter kontakt med en bilverkstad bedömdes det vara fel på antingen bilens växellåda eller dess koppling och att det skulle krävas en mer omfattande felsökning för att felet skulle kunna lokaliseras.

Johan kontaktade omgående säljaren som påstod att bilen var såld "privat" (den var inte registrerad på bilfirman vid försäljningstillfället) och att Johan "fick ta bilen som den var". Johan nöjde sig inte utan krävde vid upprepade tillfällen att bilfirman skulle åtgärda felen på firmans egen bekostnad. Så skedde inte varför Johan förklarade att han ville häva köpet, vilket bilfirman dock inte gick med på.

Johan bad mig att med hjälp av bilens rättsskyddsförsäkring stämma bilfirman och jag yrkade i Malmö tingsrätt bland annat att bilfirman skulle återbetala 131.000 kr samt återlämna bilen som Johan lämnat i inbyte eller dess värde, 150.000 kr. Bilfirman bestred yrkandena och efter en del skriftväxling genomfördes en förberedande förhandling i Malmö tingsrätt. I samband med den mjuknade bilfirman varför jag och firmans ombud kunde nå en förlikning efter godkännande från klienterna. Förlikningen innebar bland annat att Johan behöll bilen men ersattes för de uppskattade kostnaderna för reparationen av den.

Ingemar Jeanlo
2005-09-13

Ladda ned och läs dokument i ärendet
Innehåll Ladda ned Format
Förlikningsavtalet i maskerad version. Ladda ned gratis PDF-icon
© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02