Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
RÖDLJUSKÖRNINGEn bil körde mot rött - men vilken bil var det? Ljög polisen? Dömde notarien rätt? Döm själv!

En bil körde mot rött - men vilken bil var det?

En trafikpolis i Stockholm hade på egen hand kontroll av eventuella rödljuskörningar vid det så kallade tullhuset vid Stadsgårdsleden. Bland flera bilar uppmärksammade han en som passerade mot rött. På grund av att polismannen parkerat intill tullhuset tog det tid för honom att komma ut på Stadsgårdsleden. På grund av sin placering kunde han heller inte se bilens registreringsnummer. Så småningom körde han dock ifatt en bil och stoppade den. Föraren nekade och hans hustru kunde också intyga att maken inte kört mot rött. Det blev ändå åtal. Tingsrätten frikände och konstaterade bland annat att polismannen inte mindes händelsen och att det i rapporten varken fanns registreringsnummer eller fabrikat angivet. Det enda som framgick var att det var en personbil.

Korsning översiktPolismannen stod parkerad med sitt tjänstefordon ungefär där bilen längst till höger står. När ett rödljuskörande fordon passerade framför åt vänster i bild var polismannen tvungen att först köra runt det lilla huset för att sedan komma ut på Stadsgårdsleden. Att det, enligt polismannen, sällan gick att se fordonets registreringsnummer från utgångspositionen, talar för att det kanske inte, i synnerhet inte vid tät trafik, var ett så lämpligt sätt att bedriva trafikövervakningen på.

Ingemar Jeanlo
2004-01-21

Ladda ned och läs dokument i ärendet
Innehåll Ladda ned Format
Tingsrättens dom. Ladda ned gratis PDF-icon
© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02