Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
RATTFYLLERIErkände för polisen och hade 1,86 promille - friad av tingsrättenFriad av hovrätten från misstanke om rattfylleri Drack efter bilkörningen - frikänd

Erkände för polisen och hade 1,86 promille - friad av tingsrätten

Om polisen inte stoppat den misstänkte då denne körde fordonet kan det bli svårt att bevisa att personen är skyldig till rattfylleri. Det visar ett fall där en bil låg demolerad i diket vid sidan av en landsväg. En förbipasserande bilist påträffade den dikeskörda bilens ägaren springande omkring blodig och chockad på vägbanan. Några andra personer fanns inte i närheten. Blodprovet visade 1,86 promille. Bilägaren delgavs misstanke av polisen och erkände i förhör grovt rattfylleri. Tingsrätten frikände dock enhälligt eftersom det inte kunde uteslutas att någon annan hade kört bilen. Åklagaren överklagade inte den friande domen.

Domen är ett bra exempel på vilka höga beviskrav som bör ställas även i trafikmål och visar att man inte är chanslös som misstänkt även om situationen ser hopplös ut när polisen utreder och är övertygad om personens skuld och därför inte sällan agerar utifrån den förutfattade meningen.

Ingemar Jeanlo

Ladda ned och läs dokument i ärendet
Innehåll Ladda ned Format

Tingsrättens dom och stämningsansökan i omaskerad och utskrivbar version.

Domen ger en god bild av vilka argument som kan vara framgångsrika i en situation där den misstänkte inte upptäcks i omedelbar anslutning till det att fordonet körts.

Ladda ned betaldokument  
© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02