Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
LASERFörväxlingsrisk vid mätning Polisen "mätte" två fordon samtidigt med lasernPolismannen mindes inte mätningen Polis friad från fortkörning Felskyltat - friad för att han körde åt andra hållet Polisens identifiering underkänd - misstänkt fortkörare frikändMätte på för långt avstånd Polisen mätte med två laserinstrument - tingsrätten frikändeLasermätning underkänd i hovrätt för första gångenLasermätning underkänd då uppgift om sikteskontroll saknades

Polisens identifiering underkänd - misstänkt fortkörare frikänd

Min klient fick ett brev från länsstyrelsen (som var körkortsmyndighet innan Transportstyrelsen tog över) där det stod att hans körkortsbehörighet hade omhändertagits av polisen med anledning av att han hade kört i 164 km/h på 90-väg. Klienten sade sig inte känna till händelsen utan hävdade att någon annan måste ha uppgivit hans identitet.

När klienten förnekade att han hade något med fortkörningen att göra beställde polismannen ett foto från körkortsregistret på den person som stod i rapporten. Polismannen påstod sedan i en promemoria att fotot var identiskt med den personen som han hade stoppat, varför klienten åtalades. Tingsrätten frikände dock, bland annat därför att min klient hade skägg, vilket polismannen sa att den han hade stoppat inte hade.

Ingemar Jeanlo
2011-11-23

Ladda ned och läs dokument i ärendet
Innehåll Ladda ned Format
   

Tingsrättens friande dom inklusive stämning, rapport och polismannens pm, allt i omaskerad version.

Den som kalkylerar med att förr eller senare bli stoppad i en poliskontroll kan klara sig från straff genom att agera på olika sätt. Personen som denna frikännande dom gäller var en notorisk fortkörare och efterhand lärde han sig hur han skulle göra för att undgå straff. Domen är ett tydligt exempel på det alla inom rättsväsendet vet men sällan vill säga offentligt: Ärlighet varar absolut inte längst. Den som är fräck och håller huvudet kallt klarar sig ofta medan de som blir närmast paralyserade av en polis och gör som denne säger, de är förlorarna - i juridisk mening.

PDF-icon
© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02