Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
MYGEL & KORRUPTION Lyssna när trafikpolisen ljuger under ed Mc-polis som ej håller avstånd Polis ändrade i bötesföreläggande - dömdes själv till böter Praktikant skötte polisens laser - böter återbetalades Polis fastnade i hastighetskontroll Efterföljandemetoden - ett hot mot rättssäkerheten Ljög polisen? Dömde notarien rätt? Döm själv! Laglig laserstörare beslagtogs Polisen slarvade bort videon "Förväxlingsrisk utesluten" - pyttsan! Polis klippte videon för att rädda sitt skinn? Mätte på för långt avstånd Polisstuderande startade biljakt Sagan om den korrumperade rikspolischefen
För att kunna öppna PDF-filer krävs att gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader finns installerat på din dator. Det kan hämtas här:

ALLT FRÅN OSKYLDIGA MISSTAG TILL RENT MYGEL...

Misstänkt mc-polis

Som tjänsteman - i dessa sammanhang poliser, åklagare och domare - är det svårt att alltid agera korrekt och följa alla lagar och föreskrifter till punkt och pricka. Även om man har en alltigenom seriös inställning till sitt uppdrag gör man då och då fel. Detta är fullt mänskligt och inget att göra en stor sak av.

Däremot är det allvarligt när tjänstemän av lathet, prestige eller ren illvilja åsidosätter vad som gäller för uppdraget. Den enligt min uppfattning mest allvarliga avarten av tjänsteutövning är den som kan benämnas korruption. Ekonomisk korruption är lyckligtvis inte så utbredd inom det svenska rättsväsendet, vad jag vet.

Däremot är tyvärr den typ av korruption som till vardags brukar benämnas maktmissbruk utbredd inom framförallt poliskåren, men tycks även mer och mer smitta av sig till de åklagare som ser sig som soldater i samma armé som polisen. Korruptionen inom polisen varierar dock i hög grad mellan olika polismyndigheter och mellan olika enheter och grupper inom samma polismyndighet.

Den helt avgörande faktorn för i vilken utsträckning korruption tillåts florera är det ledarskap som utövas. Tyvärr lämnar, generellt sett, ledarskapet inom polisen mycket övrigt att önska, men det finns självfallet också många lysande undantag.

Som rubriken antyder finns här i menyn till vänster även det som kan betecknas som oskyldiga misstag. Jag vill även påpeka att de inblandade tjänstemännen i många av de refererade fallen varken dömts eller på annat sätt "prickats" för det som jag benämner mygel och korruption. När du läser texten ska du således ha i åtanke att jag beskriver händelserna utifrån min högst personliga, subjektiva uppfattning. I de allra flesta fallen har jag varit inblandad (som ombud eller försvarare) men inte i alla.

Ingemar Jeanlo

OTROLIGT MEN SANT

Här har jag samlat några fall som klart faller utanför kategorin Mygel & korruption men kan vara läsvärda som ren kuriosa. Min egen favorit är den humoristiskt formulerade domen från Ronneby tingsrätt rörande kantorn som körde in med ett hus i en viadukt.

Ingemar Jeanlo

Läs mer »

© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02