Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
MYGEL & KORRUPTION Lyssna när trafikpolisen ljuger under ed Mc-polis som ej håller avstånd Polis ändrade i bötesföreläggande - dömdes själv till böter Praktikant skötte polisens laser - böter återbetalades Polis fastnade i hastighetskontroll Efterföljandemetoden - ett hot mot rättssäkerheten Ljög polisen? Dömde notarien rätt? Döm själv! Laglig laserstörare beslagtogs Polisen slarvade bort videon "Förväxlingsrisk utesluten" - pyttsan! Polis klippte videon för att rädda sitt skinn? Mätte på för långt avstånd Polisstuderande startade biljakt Sagan om den korrumperade rikspolischefen

Polisen slarvade bort videon

En klient som vi kan kalla Lars blev misstänkt för hastighetsöverträdelse. Han sade sig vara säker på att han inte hade kört så fort som polismannen påstod. Han bad därför att redan vid ingripandet få se videoupptagningen över mätningen, men det fick han inte. Jag ringde senare upp polismannen för att be honom skicka mig en kopia av videoupptagningen men han berättade då att den inte fanns sparad. Han motiverade åtgärden med att han efter att ha titta på inspelningen kunnat konstatera att mätningen var korrekt, och det därför inte fanns någon anledning att spara videon.

När hastighetsöverträdelsen prövades av Malmö tingsrätt frikändes Lars med röstsiffrorna 2-2. Rättens ordförande och en nämndeman ville fälla medan rättens övriga ledamöter frikände med hänvisning till att polismannen i strid mot de interna rutinerna inte låtit spara videoupptagningen.

När rättens ordförande hör till de som vill fälla i ett mål där det blir friande dom, brukar åklagarna känna sig stärkta i sin uppfattning att den tilltalade trots allt ska fällas och överklagar därför ofta i dessa fall. Hade jag varit åklagare i ett mål där polisen "trixat bort" bevis som kunnat skapa klarhet kring ett förnekat trafikbrott, hade jag nog i objektivitetens intresse avstått från att överklaga en friande dom (men det kanske är lättare att ha en sådan uppfattning när man är en försvarare som för länge sedan tappat alla illusioner kring polisen, än om man är åklagare och därför i många fall anser sig vara soldat i samma armé som polisen).

Åklagaren fick prövningstillstånd - de brukar få det i högre grad än försvarare - i hovrätten, som efter en ny förhandling fastställde tingsrättens friande dom, enhälligt, och inte bara ifrågasatte detta kring videon utan också polismannens intygande rörande omständigheterna kring själva mätningen.

Ingemar Jeanlo
2003-12-01

Ladda ned och läs dokument i ärendet
Innehåll Ladda ned Format

Tingsrättens dom

Fallet finns även refererat under framgångar där även hovvrättens dom finns.
© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02