Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
POLISPILOT Varierande undanflykter.Polispiloten ej helt tillförlitlig. FAKTAHär kan du se en beskrivning av hur en mätning med polispilot går till. RPS föreskrifter om hastighetsövervakning med polispilot. RPS föreskrifter rörande hantering av video.EXEMPELHär är ett exempel på när rapportering inte borde ha skett och där polismannen intygade att förväxlingsrisk var utesluten. Lyckligtvis lyckades han inte övertyga tingsrättens domare. (Länk till Mygel & Korruption.)

Polispiloten ej helt tillförlitlig

För några år sedan uppmärksammade polisen att polispiloten, eller genom- snittshastighetsmätaren som det egentligen heter, inte var helt tillförlitlig.

Mätaren kunde under vissa omständigheter visa drygt två procent högre hastighet än den verkliga.

Polispilot med video

Felet berodde på rörelser i polisbilens/polismotorcykelns däck. Numera är därför mätinstrumentet programmerat så att 3 procents reducering av den uppmätta hastigheten automatiskt görs när mätningen avslutas (det är den uppmätta sträckan som reduceras med 3 procent, vilket då ger 3 procents avdrag på den genomsnittliga hastigheten).

PDF-fil med RPS och RÅ:s överväganden med anledning av upptäckten.

Ingemar Jeanlo
2003-12-17

© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02