Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
AUTOMATISK HASTIGHETSÖVERVAKNING Böteslogik - en jurists stilla undran.FAKTASå här kan blanketten se ut som du som bilägare får hem i brevlådan.Den här upplysningen kan finnas på blankettens baksida.EXEMPELAutomatisk hastighetsövervakning - inte alltid tillräckligt stark bevisning för åtal.

Ofta problem med identifiering

Två varianter på automatisk hastighetsövervakning förekommer, antingen fasta kameror eller mobila sådana i s.k. MAP-bussar.

Om ett fordon registreras av utrustningen och fordonet går att identifiera, får dess ägare en blankett hem i brevlådan med en uppmaning att antingen erkänna eller lämna upplysningar om vem som körde fordonet. En grundläggande rättsprincip i Sverige är att man inte har någon skyldighet att vare sig erkänna eller ange någon annan. Det polisen då gör i ett sådant fall med en "trilskande" fordonsägare är att jämföra fotografiet från hastighetsövervakningen med t.ex. ett körkorts- eller passfoto av bilägaren. Överensstämmer ansiktena lämnas ärendet till åtal, ibland efter ett förhör med bilägaren.

Foto automatisk hastighetsövervakning

Om man kör en firmabil eller någon annan bil som man inte står registrerad på blir det som regel mer problematiskt för polisen att få veta vem föraren på fotografiet är. Kör man motorcykel och bär integralhjälm är det i det närmaste omöjligt för polisen att få ett fotografi som håller som bevisning.

© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02