Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
AUTOMATISK HASTIGHETSÖVERVAKNING Böteslogik - en jurists stilla undran.FAKTASå här kan blanketten se ut som du som bilägare får hem i brevlådan.Den här upplysningen kan finnas på blankettens baksida.EXEMPELAutomatisk hastighetsövervakning - inte alltid tillräckligt stark bevisning för åtal.

Automatisk hastighetsövervakning - inte alltid tillräckligt stark bevisning för åtal

Foto med mc-förareProblemet kan belysas med ett fall från Västerås:

Två motorcyklister körde tätt efter varandra. När de på en 50-sträcka passerade polisens MAP-buss i 80 km/h togs bilden ovan. Hastighetsregistreringen ("080k", i bildens övre högra hörn) avser sannolikt den första motorcykeln. I detta fall hade polismannen som övervakade den automatiska hastighetsövervakningen möjlighet att anropa en kollega som befann sig ca en halvmil från mätplatsen. Så småningom stoppade kollegan två motorcyklar i syfte att identifiera förarna.

Motorcyklisterna erkände att de kört för fort men polismannen i MAP-bussen hade inte hunnit se några registreringsnummer. Därför bestämde sig polismännen för att först titta på fotot från radarmätningen, så att man kunde vara helt säkra på att det var rätt fordon som hade stoppats, innan böter utfärdades. Under tiden kontaktade mc-förarna mig för rådgivning.

När ärendet några månader senare lämnades över till åklagaren, som utfärdade ett bötesföreläggande, förnekade förarna att det var de som hade kört för fort. Då valde åklagaren att lägga ner ärendet och inte väcka åtal med hänvisning till att brott inte kunde styrkas.

Större kopia av ovanstående fotografi med förklaringar.

Ingemar Jeanlo
1999-10-25

Ladda ned och läs dokument i ärendet
Innehåll Ladda ned Format
Rapport, automatisk hastighetsövervakning. Ladda ned gratis PDF-icon
© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02