Trafikjuristen Logga
Länkar | Översikt | Kontakt
AUTOMATISK HASTIGHETSÖVERVAKNING Böteslogik - en jurists stilla undran.FAKTASå här kan blanketten se ut som du som bilägare får hem i brevlådan.Den här upplysningen kan finnas på blankettens baksida.EXEMPELAutomatisk hastighetsövervakning - inte alltid tillräckligt stark bevisning för åtal.

Böteslogik - en jurists stilla undran

Vid automatisk hastighetsövervakning krävs för fällande dom som regel bland annat att fordonet har en avläsbar främre registreringsskylt. Den som t.ex. på 90-väg kör 121 km/h eller fortare riskerar då 1.800-2.000 kr i böter och indraget körkort.

Den som däremot kör för fort med en bil som saknar registreringsskylt framtill riskerar i praktiken endast 400 kr i böter och inget indraget körkort. Den som kör en bil med en oläslig registreringsskylt framtill riskerar i praktiken endast 300 kr i böter och inget indraget körkort.

Undrar hur lagstiftaren tänkt? Svaret är nog att lagstiftningen (ännu) inte anpassats för polisens nya teknik. Om en anpassning sker undrar man hur den ska se ut för motorcyklar...

Ingemar Jeanlo
2001-07-25

© Copyright Trafikjuristen 1996-2015 | Om webbplatsen | Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Ingemar Jeanlo| Sidan uppdaterad: 2015-08-02